Egy városi gorilla elgondolkodik és le is írja.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

2015. december 19. - Urban Gorilla

Jóideje kísért a nagy kérdés, hogy a belsőséget érdemes-e külsőségekre cserélni.

Azt figyeltem meg, hogy mióta a rendszerváltást követően a karácsonyi jókívánságban nagy mozgalmak keretében a "kellemest" össztársadalmilag lecserélték "Áldott, boldog, békés stb."-re, aminek csak a lírai fantázia szabhat határt, és ami ma már szinte egy szentimentális és szakrális költészeti versenyfutás a hajdani verzió erőszakos felülírására, azóta a karácsony egyszerűen csak kellemessé devalválódott. Amikor az ünnepi jókívánságokat évtizedekkel ezelőtt annyival elintézték, hogy "Kellemes", akkor emlékeim szerint áldott, boldog és békés volt a karácsony. (Lehet, hogy csak azért, mert gyerek voltam?) 

Talán erre is igaz az a lélektani alaptétel, hogy az emberek mindig azt hangsúlyozzák, ami nincs. A Rákosi korszakban mindennek a nevében benne volt, hogy 'szabad'. Szabad Nép, Szabadföld, sőt a a köszöntés is "Szabadság!" volt. Nem kell mondanom, mi volt az az egy dolog, ami hiányzott...

Nem lehet, hogy manapság ez van az áldással a békességgel és a boldogsággal karácsony kapcsán?

A bejegyzés trackback címe:

http://urbangorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr358184184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.