Egy városi gorilla elgondolkodik és le is írja.

Urbán Gorilla

“Letanította”

2014. augusztus 30. - Urban Gorilla

Az ki fog derülni itt az idők során, hogy nekem visszatérő vesszőparipám a hazai oktatási rendszer, annak szereplői és problémái. Gyerekként és szülőként is erősen érintett voltam benne, így hát az átlagnál kissé jobban foglalkoztat. Ezt elöljáróban el kell mondanom.

Ez egy korábbi írásom volt egy évvel ezelőttről, de nem találtam sehol, ígyhát a tanév kezdete miatti különös aktualitás okán összeszedtem a gondolatokat és ismét leírom. Valamint véres kardként is szolgál azon elvetemült diákok számára, akik a nyárban való feloldódás során el merték felejteni kissé a tavaly tanultakat.

classroom.jpg

Tavaly szeptember első hetében a tanév legelső történelemóráján a tanár témazáró dolgozatot íratott az egyik gyerekem osztályával. Természetesen szinte kivétel nélkül mindenki elégtelenre írta meg, és ezzel a törihez való kedvcsináló gyanánt egy piros témazáró egyessel indították a gimnáziumi tanévet. Optimista kezdet ugye.

Nekem ezzel az “első órán témazáró” dologgal volt némi morális problémám. Persze semmi különösebb ügyet nem csináltam belőle, mindössze annyit, hogy egy oktatással foglalkozó szakfórumon, ahová sok pedagógus is ír, megkérdeztem, hogy a szabályozás szerint lehet-e ilyet és mennyire etikus pedagógiailag. Hatalmas vita alakult ki, a társaság nagyon megoszlott és két részre szakad. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az egyik oldalon voltam én, a másik oldalon meg az összes többi hozzászóló, főként pedagógusok, akik két perc alatt a legordasabb személyeskedésbe mentek át. Meg is döbbentem, hogy így neki tudnak esni egy szülőnek egy egyszerű kérdés miatt, amiben még támadó jelleg sem volt, csak el mertem mondani, hogy van vele némi morális problémám.

Egyszercsak az egyik tanár ezt mondta:

“Jogosan adta? Igen, mert egyszer már letanította.”

Letanította…

Én egy pillanatra nem jutottam szóhoz, aztán elkezdtem ezen gondolokodni… Mit jelent ez? Persze értem, de nem hittem a szememnek. Kiderült, hogy van ez a szó, rendszeresen használják pedagógiával, oktatással kapcsolatos szabályzatokban, publicisztikában. Sőt a vita további részében többen is hivatkoztak erre.

Na de mikor változott át a “megtanította” arra, hogy “LEtanította”? Esetleg összevonták azzal a szóval, hogy “leadta”? Vagy – nagyon félek kimondani – “letudta”?

Én azt hiszem, hogy ebben a szóban benne van a teljes hazai oktatási rendszer tragikuma. Mindaz, amit évtizedek óta, vagy egy évszázada hordoz magában. Benne van, hogy az egész viszonyrendszerben nincs semmi kölcsönösség, személyesség, nincs semmi közvetlenség. A tanítás és tanulás során a tanár és diák szükségszerűen kölcsönös kapcsolata egy egyoldalú, személytelen információárammá változik, amit kvótaszerűen letudnak, majd visszaellenőrzik a hatását, és a végén számosítják a “hatástanulmány” végeredményét. Mint egy gyár.

A letanítás magában hordozza azt is, hogy a tanár elsődleges célja nem a rábízott gyerekek tudása, hanem a munkája elvégzése, az egyes szakaszok kipipálása. Ez egy pozitív oktatási hozzáállás?

Igazán nem akarok pszichologizálni, de a gyerek egy reaktív lény és nagyon érzi ám a tanítás során a különbséget a “meg” és a “le” között. Nem szabad meglepődni, ha az iskolával kapcsolatos hozzáállása ezek után neki is úgy kezdődik, hogy “le….”

Lehet beszélni a pedagógusok helyzetéről, társadalmi megbecsüléséről, anyagi megbecsüléséről, az utóbbi időben őket ért sajnálatosan nehéz szabályozásról, ami miatt valóban nagyon sokukat megértek és sajnálok. Lehet beszélni a rájuk erőltetett tantervekről, vitathatóan kialakított óraszámokról, plusz munkákról, és mindenről, ami az elmúlt években szóba került problémaként. Ezek jogos sérelmek és komoly problémák.

De én azt hiszem, hogy a “nagymúltú magyar oktatás dicsfénye”, a pedagógus szakma valós egzisztencia jellege, a tanárok anyagi helyzete, tekintélye elsősorban akkor fog visszatértni, ha a “LE” visszaváltozik azzá, hogy “MEG”.

Addig azonban – a nagy remények ellenére - a neves gimnáziumoknak maximum annyi kapcsolata lesz az általuk kinevelt Nobel-díjasokkal és tudományos tekintélyekkel, hogy a takarítónő leporolja antik mellszobraikat vagy emléktáblájukat az aulában. Ők ugyanis még MEG lettek tanítva. Nem pedig “le”…

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr756649817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.31. 19:26:35

Nyugodtabb lennél, ha azt hallottad volna, hogy a tanár leadta az órán a gyerekeknek az ANYAGOT?

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 19:40:11

@polyvinyl:
Hát nem különösebben, mert az is ezt jelenti, csak azért a "leadta az anyagot" mégis humánusabban hangzik, mint a "letanította". A tanANYAG meghát egy ilyen csúnya szó. Nem tudom, hogy van e helyes szinonímája. Másfajta anyagot meg sajnos sok gyerek már szerez magától.

bölcsbagoly 2014.08.31. 19:54:25

Nem ártana ha szülők elmagyaráznák a csemetéiknek, hogy nem a tanárnak/iskolának tanulnak, hanem saját maguknak! ergo, rossz tanár mellett is lehet tudást szerezni! Sőt kell!

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 20:01:40

@bölcsbagoly:
Azt nem tudom, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához, de köszönöm, hogy leírtad.

Szputya 2014.08.31. 20:23:21

Tanárként sosem használtam, sőt, nem is hallottam még így... a "leadta az anyagot" kifejezést leginkább közép- és felsőoktatásban használtuk, a tanítás jellege miatt (óraadó és társaik)... sosem íratnék témazárót, inkább csak szintfelmérést az év elején, és nem osztályoznám... de már nem tanítok, mert ami itt közoktatás címén megy, a siralom, minden téren...

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 20:32:53

@Szputya:
Nagyon egyetértek. A "letanította" szót simán használják, meg úgy általában a letanítást évtizedek óta, utánanéztem. Ez pld a HVG-ből való: "Újraértelmezik és újraszabályozzák a pedagógusok munkáját - fejtette ki, hangsúlyozva: szó sincs tízezernyi pedagógus elbocsátásáról, és a kötelezően letanítandó órák számát sem emelik. "

fishaa 2014.08.31. 20:44:42

Nem tartom helyesnek az első órás "témazárót", de simán el tudom képzelni, mert hülyék, hülye tanárok mindenhol vannak. Azt viszont kétlem, hogy ha egy pedagógus fórumon normálisan felteszel egy ilyen kérdést, akkor egy emberként esnének neked. Egy linket dobhatnál erről.

bónusz: plusz és nem plussz. Nem kell tudni sem, elég megnézni, hogy mit húz alá pirossal a helyesírás-ellenőrző.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 20:52:51

@fishaa:
Nézd, nem dobok linket, mert ez azt jelenti, hogy nem hiszed el, amit írok (azt feltételezed, hogy én provokáltam ki), és ez már sajnos egy olyan hozzáállás, ami nem feltételez túl pozitív kimenetelt egy vitának. Nincs kedvem bizonygatni, hogy igaz, amit írok. Nem vezetne jóra az, ami ebből kisarjadna. (Nem azt írtam, hogy pedagógus fórumra írtam - figyelmesebben kellett volna olvasnod -, hanem azt, hogy egy oktatással foglalkozó fórumon, ahová sok pedagógus ír.) De mondom, nem kívánok ezen vitázni, egyszer már lejátszottam. Semmi szükség arra, hogy valaki kezdje előről az egészet. A helyesírási korrekciót köszönöm, bár interneten helyesírásba belekötni elég olcsó dolog. Ez egy olyan médium, ahol ember inkább gépelve gondolkodik, mintsem ír. Persze egy blogot át kéne olvasni élesítés előtt, ez igaz.

bölcsbagoly 2014.08.31. 20:53:39

@Urban Gorilla: úgy kapcsolódik, hogy a tanuló nem igen tudja megválogatni minden tanárát, ergo odakerülhet olyanhoz is aki "leadja", meg olyanhoz is, aki csak "letudja"! De ettől még neki kell tudnia az anyagok t, esetleg érettségiznie is belőle.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 20:55:08

@bölcsbagoly:
Igen, csak azt értsd meg, hogy a korábbi fórumos poszt szólt arról, hogy egy idáknak mit kell tudni és mit nem. Ez a blogbejegyzés már egy ott olvasott szóról szól, ezért nem szeretnék visszamenni egy fejezetet a témában. Azt már egyszer lejátszottam.

josef_k 2014.08.31. 21:11:45

Kedves Urban Gorilla, tényleg nem piszkálni szeretnélek, csak szeretném megkérdezni, hogy szerinted mikor léphet tovább a tanár a tananyagban. Mikor számít a tananyag megtanítottnak? (Egyébként első órán már csak azért sem íratnék dolgozatot, hogy ne vegyem el a gyerekek kedvét a tanulástól már az elején. Egy év eleji felmérőnek lehet értelme, én szoktam is íratni, de kockázat nélkül: felmérésre szolgál, lássa mindenki, hogy ki hol tart. De nyelvtanárként könnyebb ugrálni, mint mondjuk töri- vagy irodalomtanárként.)

Ginlia 2014.08.31. 21:11:56

Mintha lenne olyan szabály, hogy a témazáró dolgozatot előre be kell jelenteni. Ha mégsem lenne, akkor ez az első órás tz "csak" etikátlan volt és egy nagy pedagógiai hiba.

Q-in-Law 2014.08.31. 21:11:58

Egykori tanáraim 10%-ának sokat közönhetek. 10% rendben volt, 40% közepesnél rosszabb volt. 40% jobban tette volna, ha otthagyja a pályát az első héten. Némelyik különösen nagy barom volt.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 21:17:38

@Ginlia: @josef_k: @bölcsbagoly: Drága barátaim. Szeretném ismételtem hangsúlyozni, hogy ez a poszt nem arról szól, hogy lehet e témazárót íratni első órán vagy sem, hanem arról a pedagógiai kifejezésről, hogy "Letanítani" és a mögötte lévő gondolatról. Hogy mikor lehet dolgozatot írni, az máshol, egy másik beszélgetés témája volt. Ez a topik a szóról szól. A témazáró már különben sem jelent semmit, mert ez a gyerekem most kezdi az egyetemet valahol. Itt inkább arról van szó, hogy úgy nagy általánosságban (nem a konkrét dolgozat esetében) ez a szó számomra a humán hozzáállás helyett egy indusztriális hozzáállást mutat. Inkább erről beszéljünk.

fishaa 2014.08.31. 21:18:24

Pont erre való google.
Úgy látom, hogy történet igazságtartalmával olyan szempontból nincs baj, hogy valóban normális hangnemben kérdeztél, és valóban elég kellemetlen hangnemű válaszokat kaptál. Viszont a kérdés helye, azért igen messze áll attól, hogy "oktatással foglalkozó fórum(on), ahová sok pedagógus ír". Inkább talán a trolltanya lenne rá a jó kifejezés, ahol nem tudom mire számítottál.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 21:23:18

@fishaa: Igen, ezért nem adtam meg, mert 2mp megtalálni. Azért itt kérdeztem meg, mert nem talátam olyan helyet, ahol konkrétan szakemberek fognak rá válaszolni. Viszont itt egy kétszeres szűrőn lehet eljutni egyes szakterületek kérdéseihez, ahol azért általában olyanok vitáznak/válaszolnak, akiknek az adott téma valamiért fontos. Ők kapják az értesítőt az adott téma kérdéseiről, ők vannak rá feliratkozva. Szóval azért ott már erősen pedagógiához, oktatáshoz kötődő emberek vannak. Ha sikerült végigolvasnod, volt hozzá ideged, amit ezúton is nagy tisztelettel veszek, akkor látszott, hogy tényleg milyen egyenlőtlen volt a helyzet, és tényleg a válaszolók egy jelentős része tanár volt. (Mint, amikor kutyás kérdést teszek fel a kutya témakörben, akkor 99%-ban kutyagazdák válaszolnak). Azért is örülök, hogy megtaláltad és elolvastad, mert talán hűen illusztrálja azt a hizzáállást, ami a "letanította" szóból fakad.

vuvuvu2 2014.08.31. 21:23:55

"A letanítás magában hordozza azt is, hogy a tanár elsődleges célja nem a rábízott gyerekek tudása, hanem a munkája elvégzése, az egyes szakaszok kipipálása. "

Látom hogy itt több kommentelő beleesik abba a hibába hogy nyelvészkedik, pedig a blogger észrevett valamit ami nagyon fontos momentum. Itt kérem egy freudi elszólás leledzik, amiben valóban benne van az egész velejéig romlott iskolarendszer a kontraszelektál tanári gárdával.

NAGY-NAGY TISZTELET VOLT TANÁRAIMNAK ÉS A MAI RITKA KIVÉTELEKNEK, AKIK SZÁMÁRA A TANÍTÁS HIVATÁS, ÉS NEM LETANÍTANAK, HANEM NEVELNEK, TUDÁST ADNAK ÁT, ÉRTÉKEKET KÖZVETÍTENEK ÉSATÖBBI.

Mondom mindezt úgy, hogy én magam is tanár volnék, de nem abból élek. És úgy, hogy tudom, hogy a 40 alatti tanárgenerációnak csak töredéke alkalmas a pályára, mert iszonyatosan kontraszelektált. Az ütőképesebbek többsége régesrégen máshol dolgozik, másból él.

Ami viszont még borzasztóbb, hogy a mentalitás ami megjelenik a fent idézett mondatban, nemcsak az iskolarendszer szereplőire jellemző, hanem általánosságban jellemzi sok magyar munkához való hozzáállását. A tessék-lássék munka, a látszatra kész de valójában selejtmunka minden társadalmi rétegben jelen van: a kőművestől a menő fogorvosig mindenhol lehet ezzel találkozni. Sajnos :-(

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 21:27:25

@vuvuvu2:
Igen, ez sajnos máshol is érződik. Az orvosoknál is hamarosan fel fog tűnni a "legyógyította' kifejezés.

Ez minden olyan területre igaz, ami valaha humánus terület volt, de indusztriális szemléletű lett. Az orvoslás is indusztriális már és a közoktatás is sajnos.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 21:29:39

Egyébként ezt a bejegyzést valahol megosztották, hogy így elkezdett pörögni?

tisztapista 2014.08.31. 21:44:07

Mindenki tudja, hogy a mai oktatás iparszerűen zajlik. Mérik a diák tudását - tananyag szinten, és mérik a használható tudást is - pl. Pisa felmérés.

A kettő közötti jelentős különbség megmutatja, hogy az oktatási rendszer semmit sem ér, a tanárok zöme csak egyenfejű diákokat akar létrehozni, akik fejét 95%-ban felesleges és használhatatlan adatokkal töltik meg, amelyet nagyképűen tudásnak neveznek.

Ezen a rendszeren belül a "letanítani" kifejezés nagyon helytálló. Tulajdonképpen mindegy, hogy a diák megtanulja-e a használhatatlan tananyagot (most őszintén, ki profitál a való életben Berzsenyiből, vagy a kör egyenletéből?), vagy éppen nem tanulja meg. A tanár "letanította", és számára ez a lényeg. Néhány lelkismeretes tanár van az országban, aki megkérdezi magától, hogy mi haszna az általa tanított dolgoknak, és próbálja az elméleti tudást a gyakorlathoz kötni. De ez a kisebbség, a többi csak NATszolga.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.08.31. 21:54:10

Indexen van (:
Szerintem nem a névelőn kell lovagolni, hanem mindig az aktuális kovácsbélán, aki az aktuális gyereket aktuálisan tanítja. Ha kovácsbéla jól tanít, akkor hót tökmindegy, hogy le vagy meg. És akkor is, ha nem. A "letanítás" valóban csúnyán hangzik, de önmagában senki munkájét nem minősíti. Az év eleji dolgozat igen, bár soha nem hallottam olyat, hogy valaki "témazárót" íratott volna az első napon. Röpdolgozatot igen.( Az se túl nemes dolog.)
Az olvasóközönségnek előre (illetve utólag) láthatóan ezzel a poszttal az lesz a baja, hogy úgy került ki Index címoldalra, hogy az írója nem olvasta át, tele van elgépelésekkel, hasonlókkal, ami még azokat is zavarja, akik amúgy kimondottan rühellik a nyelvtan-nácikat (: Másik bajuk a kellemetlenül sértődős hozzáállás lesz, melynek nyomán sokan ösztönösen és gondolkodás nélkül a letanítók pártjára fognak állni. Aki ír, viselje, hogy kritizálják, megkérdőjelezik, stb.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 22:09:00

@Kovácsné:
Teljesen igazad van, köszönöm, hogy szóltál. Valóban elég slendriánul írtam meg, kapkodva, tele elgépelésekkel, hibákkal. Amit észrevettem, kijavítottam (biztos maradt még), jobban fogok rá figyelni. (Meg nem fordult a fejemben, hogy címlapra kerül, hiszen két napja indítottam a blogot).
A sértődés viszont egyáltalán nem igaz, mert a gyerekem, akivel ez történt már kikerült a közoktatásból, a bosszankodásom pedig egy év alatt bőven elszállt. Viszont a szó, amiről az írás keletkezett, az komoly gondolatokat vet fel, és én azt hiszem, hogy ilyen kérdésekben élesen kell fogalmazni. Ha az ember elkezd jobbra-balra udvariaskodni, akkor felesleges megírni egy ilyen posztot. Az éles fogalmazás és a sértődés talán összekeverhető, de mégsem azonos dolog.

bölcsbagoly 2014.08.31. 22:09:44

A tanár egyik kötelessége, hogy "letanítsa"/leadja az anyagot. De ez együtt jár azzal, hogy alkalmazza a visszacsatolást is. Az alkalmatlan tanároknál ez hiányzik, vagy felületes, tessék-lássák alapon történik. Mert ahogy nem megy az , hogy csak félig-meddig jut el az előírt anyagból az év végére, úgy az sem, hogy nem tudja, hogy amit leadott azt mennyire sajátították el a tanítványok. Azon meg nem kell csodálkozni, hogy az utóbbi években egyre nagyobb a kontraszelekció a tanári pályára kerülésnél, mikor az egyik legfőbb válogatási kritérium nem az alkalmasság, hanem a szorgalom. Így gyártódtak futószalagon a "hivatalnok pedagógusok". Ú ŐK leadják a kitűzött anyagot, nem érdekli őket, hogy mi lesz a sorsa és nyugodtan hazamennek s másnapig nem gondolnak az iskolára. Mivel szorgalmas buzgómócsingok is jobbára, ki is tenné szóvá, hogy amit tesznek az többet árt mint használ az oktatásnak.

tisztapista 2014.08.31. 22:19:02

Egy másik aspektusból:
Az elmúlt években volt szerencsém szakiskolai tanárokat, egyetemi professzorokat, gimnáziumi tanárokat és felső tagozatos általános iskolai tanárokat hallgatni. Az első vagy második mondatukban elkezdték az alatta lévők fikázását, hogy miért nem tudnak a hozzájuk került diákok "semmit".

A szakiskolai tanár az általános iskolára mutogatott, az általános iskola felső tagozatos tanár az alsó tagozatos tanárokra, az egyetemi tanár a gimnáziumi tanárokra. Mindenki elégedetlen volt, sírtak, hogy nekik kell elmagyarázni az alapokat. Ez egyértelműen a "letanítás" eredménye, mindenki csak szabadulni akar a diáktól, és továbblökni az oktatási rendszer következő állomására.

Asszem 2014.08.31. 22:19:22

Velünk is érzékeltették annó az egyetemen amikor még pedagógiát tanultam, hogy jön a tanár és "leadja"az anyagot, a diák meg "felveszi" és akkor a tudás át is ment. Nekem ez jutott eszembe a letanításról, de őszintébe megmondva az igazságot, baromira nem zavar ez a kifejezés, felőlem mondja a tanár, hogy letanította a' anyagot, ha jól csinálja, ám legyen, ha meg béna, akkor beszélhet akármilyen választékosan, béna lesz.

dr. HáziMacska 2014.08.31. 22:35:50

@Urban Gorilla: Jah, index blogketrecbe kerultel. :)

noddym 2014.08.31. 22:57:37

Én úgy látom, itt alapvetően a "letanít" szó két jelentését keverte össze a szerző. A HVG-ről idézett részlet, vagyis "a kötelezően letanítandó órák számát sem emelik" teljesen más, mint az, ha valaki a tanagyagot/leckét "letanítja". Igenis lehet azt mondani, hogy a pedagógusok 4-5-10-20-akárhány órát, hetet, évet letanítanak, mert ez csupán arra vonatkozik, hogy az adott időt ledolgozzák, még szebben mondva "leszolgálják". Ezt másképp nem is nagyon tudnánk mondani, az idézett részletben pl. a "megtanít" szó már nem lenne jó.
A másik jelentés viszont, amikor az anyag, lecke mellett fordul elő az adott szó, valóban a "tanít" és "lead" (esetleg "letud") összevonását mutathatja, egyfajta elszólás, és van benne valami, hogy ezt a tanár tényleg így is gondolja. Hogyha tehát a "letanít" kifejezés gyakoriságát nézzük, nem árt különválasztani a két jelentést, mert egyáltalán nem mindegy, ki mikor melyik értelemben használja a szót.
Én amúgy személy szerint sosem azon csodálkoztam, ha egy tanár csak letanította az anyagot, hanem inkább azokat a tanáraimat csodáltam, akik már 20-30 éve pedagógusként dolgoztak, és valóban tanítottak, nem csak letanították a kötelezőt. Máig sem tudom, hogy nem unták annyiszor ugyanazt ugyanazzal az átéléssel elmagyarázni...

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.08.31. 23:05:02

@noddym: Én azt gondolom, hogy nem én kevertem össze, hanem a pedagógusok egy része, pld az, aki a fenti idézetet írta. A "letanítás" valószínűleg tényleg egy munkajogi, szabályozási kifejezés volt valaha, de sokan annyit hallották, hogy félreértették, és munkaidő és kvótateljesítés helyett átkerült a tanítási folyamat meghatározásába, a gyerekkel való viszonyba, a tudással, tananyaggal kapcsolatos szemléletbe, és nagyon csúnya szóval "interiorizálták", és sokaknál a tanítási folyamat megfogalmazása lett. (A HVG cikket csak azért idéztem, hogy mutassam, a szó valóban létezik a pedagógiai köznyelvben.)

Bori Wó 2014.09.01. 01:27:12

@vuvuvu2:
Neked sem ártana megtanulnod magyarul. Akkor nem írnál te sem hülyeséget (vagy legalábbis kevesebbet).

@tisztapista:
"Az első vagy második mondatukban elkezdték az alatta lévők fikázását,"
Hát a te magyartanárod sem lehetett valami nagy penge.

Bori Wó 2014.09.01. 01:27:21

Nem lenne hülyeség, ha a kedves szerző megtanulna magyarul.
Sajnos, ez most még nincs meg.
Ha tudna, akkor tudná, mit jelent az, hogy letanít valamit (nem tananyagot, hanem óraszámot kell letanítani).

Megtanítani, az teljesen mást jelent, és igazából nem a tanár dolga.

Ja, a szinonima csupa rövid i. Ellentétben a szinonímiával. Ami meg mást jelent.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.09.01. 01:45:16

@Bori Wó:
Nézd, én értem, hogy az óraszámot jelenti, (kéne jelentenie), de pont azt látom, hogy egyes tanárok számára a gyerekek és tananyag viszonyát jelenti. Pld jogalapot szolgáltat a "letanítás" egy dolgozathoz. Össze van ám ez csúnyán keveredve már, és nem lesz egyszerű kijönni belőle azoknak, akik elkezdték rosszul használni.

Nem a tanár dolga a megtanítás? Akkor kié? Mit jelent akkor a "tanítás", amit a "tanító" csinál? Vagy a tanár és a tanító közt ilyen nagy különbség van? A tanár nem tanít? Illetve tanít, de nem "meg"?

(Persze, ha egy iskolában magas a felvételi arány, akkor döngetik a mellüket, hogy milyen jól megtanítják. Ha rossz az átlag, akkor "a diák dolga megtanulni". Átlátszó dolog ám ez.

Vigyázni kell ám, mert ingoványos talajra tévedsz.
süti beállítások módosítása