Egy városi gorilla elgondolkodik és le is írja.

Urbán Gorilla

A 'bisztró vírus'

2014. szeptember 13. - Urban Gorilla

Mi ez az iszonyatos, ultrasznob bisztróvírus, ami ebben a városban kialakult? Pár éve nem volt egy sem, most meg minden sarkon van egy, vagy valamit - aminek eddig normális, vendéglétóiparilag behatárolható neve volt - átkereszteltek bisztróra. Honnan jön ez a sznobéria, ki találta ki ezt a hülységet? Ez most olyan “ne menjünk már étterembe meg sörözőbe, kocsmába, mert az milyen már, nézd már meg, kik járnak oda!!! Menjünk bisztróba!!”?

Az ember átgyalogol a belvároson, szinte már csak bisztróval találkozik. Hogy megy ez egyébként? A Sanyi átnevezte a kávéházát, kocsmáját, éttermét bisztrónak, mert az most olyan divatos, olyan urbánus, olyan kicsit retro, olyan entellektüel, olyan kicsit hipster (biztosan van spenótfőzelék ebédidőben meg párizsis zsemle reggelre és 79 féle fröccs), és akkor én is átnevezem a kifőzdémet, sörözőmet, cukrászdámat?

A bisztró eredetileg egyébként olcsó, meleg ételt kínáló kocsmaintézmény volt párszáz éve Franciaországban, ahol az orosz megszállók gyors kiszolgálást követelő "gyorsan" (быстро) sürgetéséről kapta a nevét, a 60-as, 70-es, 80-as években Magyarországon pedig az olcsó, önkiszolgáló étterem-féleségeket hívták így pályaudvarokon, strandokon stb. Nem is értem, mi köze mindennek ahhoz, ami ma ellepte Budapestet bisztró álnéven (és az ország többi városát is bizonyára).

Egyébként a kérdés nem költői: Ha másnap reggelre átkeresztelnék (vagy vissza) őket étteremre, sörözőre, kávézóra, akkor visszaesne a forgalom? Feltételezem, hogy igen. De ebben az esetben nagyon nagy a baj, mert milyen már az, hogy a neve miatt megyünk egy helyre?

Kb. akkora jövőt jósolok neki, mint a salátabárnak. A 90-es évek elején minden sarkon volt egy, minden, magára valamit is adó fiatal vagy entellektüel ott evett, most meg nem tudom, van e egyáltalán valahol.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr386695357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása